Kweepeer-appeltaart

kweepeerIk had zin om iets zoets te bakken met pure ingrediënten zonder suiker en kwam in de kelder nog drie kweeperen tegen die we in september op vakantie hadden geplukt. Ik had ze nog nooit eerder gegeten dus moest eerst even opzoeken hoe ik ze moest bereiden. Ze zijn vrij hard dus wat lastiger om te schillen dan een gewone peer of appel. Ook zijn ze minder snel gaar dus heb ik ze eerst even kort in wat water gestoofd voordat ik ze bij de rest van de ingrediënten voor de taart heb gedaan. De gestoofde kweeperen roken heel kruidig en hadden een bijzondere smaak. Ik deed  er ook nog twee appels uit eigen moestuin bij. De taart smaakte heerlijk! Mmm… verantwoord smullen!

Ingrediënten:

Hout:                 het sap van een halve citroen (liefst biologisch)
Vuur:                 200 gram boekweitmeel
                            3 kweeperen
                            geraspte schil van een halve citroen (bio)
Aarde:               2 zoete appels
                            200 gram kokosolie
                            3 eieren (liefst biologisch)
                            4 eetlepels agavesiroop
                            100 gram rozijnen
Metaal:             halve theelepel kaneel
                            halve theelepel kardemom
Water:               snufje zeezout
                            1 theelepel baking soda

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de kweeperen en snij ze in kleine stukjes. Kook ze even kort in wat water op een laag vuur. Laat de kokosolie smelten in een pan. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Rasp de citroenschil en pers het sap en roer dit door de appelstukjes. Voeg de rozijnen en de stukjes gekookte kweepeer toe. Klop de eieren in een kom en mix ze met de gesmolten kokosolie en de agavesiroop. Meng de droge ingrediënten in een andere kom (boekweitmeel, kaneel, kardemom, zeezout en baking soda). Voeg de droge ingrediënten toe aan het eiermengsel en roer er dan de kweepeer- en appelstukjes met de rozijnen doorheen. Doe het mengsel in een ingevette taart- of cake vorm en bak 55-60 minuten in de oven. Controleer of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken (het is gaar als de prikker droog blijft).

20151105_154729 (2)

In plaats van boekweitmeel kun je natuurlijk ook ander meel gebruiken, zoals speltmeel of rijstmeel of een combinatie daarvan. In plaats van agavesiroop kun je een ander alternatief voor geraffineerde suiker gebruiken zoals ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing.